Kom lad os brokke os over, at folk brokker sig

Efter folketingsvalget og den, for nogle, overraskende fremgang for Dansk Folkeparti, kunne man på Facebook, Twitter og andre sociale medier læse en masse frustrerede og forargede kommentarer fra folk. Hvis man ikke selv fulgt med på Facebook og Twitter, så er den danske journaliststand selvfølgelig klar til at bruge deres erhvervede kompetencer fra journalistskolen til at fortælle dig hvad der står på Facebook og Twitter, f.eks. i Jyllands Posten:

Den store fremgang for Dansk Folkeparti har dog været mere, end flere af partiets modstandere kunne klare. I hvert fald har rigtig mange proklameret på Facebook og Twitter, at de nu vil “flygte” ud af landet. (http://jyllands-posten.dk/politik/ECE7808526/Engang-var-jeg-dansker-nuerjegflygtning/)

Eller ligeledes dyberegående journalistik fra DR:

Siden Dansk Folkepartis store triumf ved Folketingsvalget i sidste uge har debatten kørt på Facebook og i aviserne:

“Jeg skammer mig over mit land,” “Jeg kan ikke leve i et land, hvor DF er det næststørste parti,” “Jeg gør klar til at emigrere,” har det bl.a. lydt på Facebook, hvor flere langede ud efter “den gule negl,” der har boret sig op gennem landet fra Sønderjylland, hvor Dansk Folkeparti fik et fremragende valg. (http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/Valg2015/Artikler/2015/06/25/095132.htm)

Lad os til at starte med slå fast, at det ikke er en nyhed at folk brokker sig – især ikke over politik eller folketingsvalg. Folk har brokket sig over politikere, lige så længe vi har haft politikere. Egentlig burde jeg vel afskrive dette som endnu en omgang af journalister, der kigger på Twitter og Facebook og skriver hvad de ser, som om det var rigtige nyheder. Men en bølge af debattører og politikere var ganske hurtigt ude at brokke sig over folks brok på sociale medier. F.eks Marie Karup fra Dansk Folkeparti:

Den kreative klasse er gået amok med hadske angreb, der skal udstille deres egen selvretfærdighed. Det er meget uhyggeligt at høre de her arrogante, hovne og storsnudede mennesker sige, at folk, der stemmer på os, gør det, fordi de er dumme og uoplyste og ikke forstår vores politik (http://www.dr.dk/Nyheder/Politik/Valg2015/Artikler/2015/06/25/095132.htm)

Jyllands Posten havde en leder om, hvordan “venstrefløjen” og “den kreative klasse” er dårlige tabere, intolerante og endda totalitære, når de skriver nedladende eller sarkastiske kommentarer på social medier:

Den demokratiske fernis er sine steder åbenlyst meget tynd. Mange accepterer simpelt hen ikke, at et flertal af danskere har stemt, som det nu har. Det var lidt den samme historie ved valget i 2001. Der blev formidlet et indtryk af, at Danmark havde været udsat for en slags kup. Der havde fundet en borgerlig magtovertagelse sted, hed det på P1.

Hvorfor er der mon så stor forskel på et blåt og et rødt valgnederlag? De borgerlige affinder sig med det, mere eller mindre tænderskærende. Mange (ikke alle!) på venstrefløjen ser derimod et apokalyptisk anslag mod deres verden og deres menneskesyn. Det må handle om at føle sig mere værd end andre. Man har mere ret. Man er moralsk overlegen. Tankegangen er i sin essens totalitær; ”dem” og ”os”. (jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE7820335/D%C3%A5rlige-tabere/)

For det første; lad os lige slå fast at man ikke behøves være en del af venstrefløjen, veluddannet, eller “den kreative klasse” for at brokke sig eller komme med kritiske kommentarer om Dansk Folkeparti. Som nævnt, at brokke sig er noget, man altid har gjort. Jeg betvivler stærkt påstanden, at den ene politiske blok brokker sig mere eller mindre end den anden.

Problemet er, at der har været så mange (se f.eks. ovenstående citater), som har været hurtigt ude for at påpege og italesætte andres brok. Det er hvad jeg vil kalde meta-brok. Meta-brok forholder sig ikke til argumenterne, eller svarer på den kritik som folks brok indeholder, men anfægter modpartens som ret til at fremføre sin kritik eller at brokke sig. Dette er f.eks. det man gør, når man afviser brok af den grund, at brokken kommer fra en bestemt gruppe.

Man kan selvfølgelig anfægte substanses i meget af det brok man kan læse på Facebook og Twitter. Såvidt jeg selv har oplevet, er der ingen der har truet med vold eller lignende og ikke anfægtet DFs mandater i folketinget. Folk har ikke brokket sig over de demokratiske principper, men brokket sig over, at et parti de er uenige med, har fået stor magt. Dette er ikke totalitært. Der er stor forskel på, at brokke sig over magthaverne (hvad parti de end tilhører) til at være anti-demokratisk. Det er anti-demokratisk, hvis man med vold og magt f.eks. forpurrer valgprocessen, eller forhindrede folkevalgte i at udføre deres arbejde. Det er ikke anti-demokratisk at brokke sig.

At brokke sig over magthaverne er rent faktisk en ret i et åbent demokrati. Det er imod de grundlæggende principper i et åbent demokrati, hvis man fra magthaverne (eller andre magtfulde instansers) side afviser personers ret til at brokke sig. Retten til brok er hvad man, med et efterhånden udvandet begreb, kalder ytringsfrihed.

Mange har prøvet at reducere folks brok til et udtryk for bestemte klassers synspunkter og derfra legitimere en afvisning af folks kritiske kommentarer, som en nedladen holdning til andre befolknings grupper, f.eks. følgende fra et indlæg fra Politiken:

De veluddannedes reaktioner på DF’s valgsejr har rystet mig. »Nu flytter jeg til udlandet«, skriver mange på Facebook i disse dage. Men den der fuck-jer-jeg-har-ikke-respekt-for-jer-I-er-latterlige’-tilgang er endnu et eksempel på veluddannede storbyborgeres dæmonisering af en hel samfundsgruppe, som selvfølgelig kun får én konsekvens: at endnu flere bliver tiltrukket af DF. Kan storbyeliten slet ikke se, at den skaber en kæmpe kløft ved at pisse endnu mere på de her mennesker? (http://politiken.dk/debat/ECE2734313/eliten-pisser-paa-dansk-folkepartis-vaelgere/)

Ret være ret, så var mange af de kommentarer man kunne læse på Twitter og Facebook ikke specielt konstruktive. “Jeg skammer mig over Danmark“, “Jeg flytter til Sverige“, eller andre sarkastiske indlæg, er ikke kommentarer man nødvendigvis kan svare på i en saglig debat. På den anden side er det ikke hadske kommentarer og det er ikke “at pisse på folk“. At man er imod et bestemt parti eller et bestemt synspunkt, er ikke nødvendigvis det samme som fjendskab eller had. Det er bare kommentarer. Man kan selvfølgelig altid ønske, at der er mere saglige holdningsudmeldinger, men med lidt baggrundsviden om hvordan kommentarer på internettet normalt finder sted, så er det nok for meget forlangt.

At begynde at gøre det til en klassekamp mellem samfundsklasser – den ene “DF-klassen”, som alle bor på landet, og den “Den Kreative Klasse”, som alle bor i Købehavn, så lad os lige huske på, at der trods alt ikke var noget parti som fik alle stemmer i en region. Selvom analytikere er vilde med at proklamere at “DF er folket“, så husk at 21,1% er ikke hele befolkningen – selv ikke hvis vi sælger København til Sverige, vil den påstand ikke være korrekt. Billedet af by-mod-land, som mange medier er ved at tegne er stærkt overdrevet. At der er tale om en elite-klasse som ser ned på den jævne befolkning er i bedste fald en overdrevet karikatur.

Tværtimod er det utrolig arrogant at afvise kritik fordi man finder den elitær, eller med den begrundelse at kritikken kommer fra en bestemt demografisk gruppe. I stedet for at appellere til meta-argumenter og demografiske analyser, så burde de svare igen på kritikken.

Føler man sig ramt af kritik, bør man altid som det første spørge sig selv: Er der noget om kritikken? Hvis der er, så bør man genoverveje sine argumenter og holdninger. Hvis der ikke er noget om kritikken så påpeg hvorfor. Kritikere og brokhoveder er ikke selv hævet over kritik. Argumentation imod kritikere er vejen frem i stedet for at afvise sine kritikere som arrogante. Hvis du har stemt på Dansk Folkeparti og er fornærmet over din ven på Facebook har skrevet “Jeg flytter til Sverige” – eller bare fornærmet på vegne af andre, der stemmer Dansk Folkeparti  – så forklar din ven, hvorfor han/hun ikke bør flytte til Sverige og forklar hvorfor du finder Dansk Folkepartis politik fornuftig (eller mindst ringe af dem man kunne vælge imellem).

At gemme sig bag meta-argumenter, så som at reducere kritik til en karakteristik for en bestemt gruppe, eller at kritik skyldes folk er dårlig tabere, er ikke andet end et arrogant forsvar mod rent faktisk at svare på kritik. Selv hvis det var tilfældet at brokken kom fra én bestemt “arrogant” samfundsgruppe, så ændre det ikke på, at det er argumenterne og ikke gruppen, man skal svare igen på.

Forskellen mellem meta-brok og at svare igen er, at når man svarer igen, så forholder man sig rent faktisk til den kritik eller brok som modparten fremfører. Meta-brok forholder sig ikke til argumenterne, men argumenterer udenom ved at appellere til faktorer, som ikke har noget med argumentet at gøre.1 Jeg ser ikke det, at afvise kritik med meta-brok som noget, der er forbeholdt for en bestem politisk fløj eller bestemte grupper. Uanset hvem der gør dette bedriver dårlig argumentationsstil.

Vi skal ikke være bange for at udfordre hinandens synspunkter på Facebook, Twitter og andre sociale medier (eller uden for internettet hvis man hænger ud dér). Selvfølgelig skal man gøre det med respekt og i en ordentlig tone. Selvfølgelig! Men det er ikke dårlig tone at spørge ind til, hvorfor andre mener hvad de gør bede om argumentation herfor – ligesom man heller ikke selv bør være for forfængelig til at forklare rationalet bag sine egne synspunkter. Det er på den måde vi kan lære hinandens perspektiv og det er på den måde vi kan lære både andres og vores egne fejlslutninger og komme videre med en konstruktiv debat.


[1] Tænker du, at dette indlæg gør samme fejl som meta-brokhovederne ved at jeg brokker mig over meta-brok – en form for meta-meta-brok – så vær opmærksom på, at jeg rent faktisk svarer på de argumenter som meta-brokhovederne giver i deres meta-brok. Jeg møder deres argumenter på samme plan, som de selv fremfører dem på. Jeg svarer igen på deres argumenter, jeg afviser dem ikke, som udtryk for klasse eller holdning.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s